Épületenergetikai tanúsítvány

új szolgáltatásunk
ÉRÁSZ Ingatlaniroda   Mobil: 06-30 / 934-8120   Tel / fax: 06-1/ 950-6862

Épületenergetikai tanúsítvány készítés


2009-től Épület energetikai tanúsítások készítésével is foglalkoznak műszaki szakértőink.

Fontos és hasznos információk az energetikai tanúsítványról

Épületek energiafelhasználásaAz energiafelhasználásunk több mint 40%-át fordítjuk az épületek fűtésére és hűtésére. Az uniós irányelvnek és a hazai szabályozásnak célja, hogy csökkenjen az energiafogyasztás és ezzel együtt javuljon a környezet állapota. A tanúsítvány egy olyan új eszköz, amely racionálisabb energiafelhasználásra ösztönöz.
 
 

Mikortól kell és kikre vonatkozik?

2009. január 1-jétől minden új épület és állami középület esetében kötelező az energetikai tanúsítás. Meglévő épületek bérbeadásakor vagy eladásakor a tanúsítás elkészíttetése 2011-ig önkéntes, 2012. január 1-jétől kötelező.

Mit mutat az energetikai tanúsítvány?

Épületenergetikai tanúsítvány besorolásA tanúsítás az épület tényleges energiafelhasználását hasonlítja egy ugyanolyan alakú, méretű és rendeltetésű -a követelményeknek megfelelő -épület energiafogyasztásához. Ehhez viszonyítva sorolja az "A+"-tól "I"-ig terjedő minőségi osztályba, és tesz javaslatot az esetleges korszerűsítésére ha az nem éri el a "C" minőségi osztályt. A tanúsítvány elkészíthető az egész épületre de természetesen egy lakás (albetétre) egységre is. A tanúsítványban üzemeltetési, illetve korszerűsítési tanácsokat is adnak a tulajdonosoknak, amelyek megvalósításával csökkenhető az energiafogyasztás és csökkenhető a rezsiköltség.

Módszerek és költségek

Épületenergetikai tanúsítvány készítésA tanúsítványról szóló kormányrendelet az önkéntesség és a fokozatosság elvére épül. Kötelezés helyett ösztönözni próbálja az állampolgárokat minél többen készíttessék el saját meglévő ingatlanukra a tanúsítványt. A tanúsítvány hiányát nem szankcionálja a jogszabály, de a piac várhatóan előnyben részesíteni azokat az ingatlanokat, amelyeket tanúsítással adnak el. Különösen azokat, amelyek kedvező értéket mutatnak. A tulajdonos érdeke, hogy elkészíttesse a tanúsítványt, hiszen az energiatakarékos épület növeli az ingatlan értékét. A megszerzett tanúsítvány 10 évig érvényes.
 

A tanúsítvány elkészítésének költsége a tulajdonos(oka)t terheli, amelynek mértéke: Az építtető, illetve a tulajdonos biztosítja a tanúsítás elvégzéséhez szükséges dokumentumokat, számlákat, a szükség szerinti mérések, ellenőrzések elvégzésének helyszíni feltételeit és a szükséges mértékű közreműködést.

Az ingatlan eladásakor bevételcsökkentő tényező, vagyis költségként elszámolható.

A tanúsítást végzők köre

A tanúsítás speciális vizsgálatot igényel, kiadását felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek végezhetik. A tanúsítókról névjegyzéket vezet a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara, honlapjukon megtalálható a tanúsítással foglalkozó szakemberek listája. A lehető legteljesebb körű információszolgáltatás érdekében később az önkormányzatok ügyfélszolgálatán is megtalálható lesz a tanúsítók névjegyzéke.

Elkészítjük Önnek ingatlana Épületenergetikai tanúsítványát!

2009-től Épület energetikai tanúsítások készítésével is foglalkoznak műszaki szakértőink.

Tekintse meg a tanúsítvány elkészítéséhez szükséges feltételeket és árainkat.


 

Jogszabályi háttér

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

 -
ÉRÁSZ Ingatlaniroda   Mobil: 06-30 / 934-8120   Tel / fax: 06-1/ 950-6862